onsdag 26. februar 2014

Forstoppelse? Årsaker, symptomer, diagnose og behandling

Forstoppelse

Forekomst av forstoppelse   Det antas at ca. 20 prosent av befolkningen opplever forstoppelse, enten kronisk eller i perioder. Forstoppelse er mer vanlig hos kvinner enn hos menn.
Årsaker til forstoppelse     Jo eldre du blir, desto større er risikoen for  å oppleve en forstoppelse. Et kosthold med for lite fiber og lite eller ingen fysisk aktivitet vil kunne over tid føre til forstoppelse. Smertestillende medisiner , hjertemedisin, jern, antidepressiva kan også føre til forstoppelse. 
Symptomer - Forstoppelse
    
Sjeldne toalettbesøk, hard avføring og problemer med å "få det ut". Enkelte opplever også smerter i magen og oppblåst mage.
Forebygging
   
Spis fiberrik mat (grønnsaker, grovt brød o.l.), øk det fysiske aktivitsnivåert, og drikk mye vann. Hvis du er dehydrert kan du oppleve både smerter i magen og forstoppelse. Det finnes kosttilskudd som inneholder fiber. Disse anbefalles det og ta før eller under de ulike måltidene.
Hvordan stilles diagnosen forstoppelse?
         
Ved kontakt med lege og informasjon om symptomene.
Behandling av forstoppelse    Her gjelder de samme regler som ved forebygging. Hvis du ikke klarer å inkuldere nok fiber i kostholdet ditt, anbefalles kosttilskudd.
Alternativt behandling av forstoppelse
      Akupunktur og fotsoneterapi skal kunne hjelpe. Det finnes også mange homeopatiske medisiner som skal hjelpe mot forstoppelse, disse får du kjøpt av en homeopat etter en konsultasjon. Tarmskylling er en omdiskutert behandlingsform, men mange sverger til denne og har fått god effekt av dette.
Gode råd mot forstoppelse.
-Start dagen med et stort glas vann med presset sitron eller lime i. Drikk gjerne et glas vann før alle måltider.
-Spis svisker.
- Loppefrø kan strøs over maten. (Kjøp på nettet eller i helsekost)
- Det kan være veldig lurt å prøve å kutte ut melkeprodukter i seks uker – spesielt vanlig søtmelk – for å se om dette hjelper.
- Opplever du kronisk forstoppelse kan det være lurt og ta en undersøkelse for matvareintoleranse og matvareallergi . Det kan være vanskelig å skille mellom disse to, men matvareintoleranse gir gjerne langsommere og svakere reaksjoner enn allergi. Ved en allergi/intoleranse test, vil du kunne få svar i løpet av kort tid.
- Vær obs på at mat som for eksempel havregryn sveler i magesekken og suger til seg veske. Det er da en god ide og drikke mer vann.

Cøliaki? Årsaker, behandling, symptomer, diagnoser og alternativ behandling av cøliaki

Cøliaki

Forekomst av cøliaki
      
 Vanskelig å sette tall på. Det antas at én av 100 nordmenn kan ha sykdommen, men under halvparten av disse har fått diagnosen cøliaki.
Årsaker til cøliaki
        
Arv spiller en viktig rolle, men denne cøliaki ser også ut til å ha sammenheng med andre sykdommer som for eksempel diabetes 1, Downs syndrom, leddgikit, betennelsessykdommer i tarmen eller i skjoldbruskkjertelen.
Symptomer for cøliaki
       
Løs og hyppig avføring, ofte lukter det vondt og har en gråaktig farge. Mange lider av cøliaki uten å oppleve diaré. Andre symptomer for cøliaki er:  Slapphet, tap av vekt,  luft og smerter i magen er andre vanlige symptomer. Benskjørhet er ofte være et tegn på cøliaki, fordi kroppen ikke klarer å oppta nok næring, og næringsinntaket blir redusert. Man kan få cøliaki både i ung og i voksen alder.
Forebygging av cøliaki     Cøliaki er vanskelig å forebygge.
Hvordan stilles diagnosen cøliaki?
     Den eneste sikre undersøkelsen for å påvise cøliaki er å utføre en vevsprøve fra tynntarmen. Denne prøven tas i forbindelse med gastroskopi: Et syltynt, bøyelig rør føres ned i magesekken, og med hjelp av en liten tang inni røret tas en liten prøve fra innsiden av tarmen.
Behandling av cøliaki      Et kosthold uten gluten er det viktigste. Husk også å lese på næringsinnhold og styr unna mat som kan inneholde spor av gluten. Gluten er et protein du finner i svært mange vanlige matvarer, spesielt i korn og kornprodukter. Ved å eliminere all gluten fra kostholdet vil symptomene for cøliaki i de aller fleste tilfeller opphøre og forsvinne helt. Det finnes ingen spesielle medikamenter mot cøliaki. Ved smerter i magen over tid, anbefalles det å oppsøke legehjelp eller annen profesjonell hjelp.
Alternativt behandling av cøliaki
      
En homeopat kan sette sammen midler som enkelte hevder å skulle lindre og begrense plagene.

Magesår? Årsaker, behandling, symptomer, diagnoser og alternativ behandling av magesår

Magesår

Det skilles mellom to hovedtyper magesår: I magesekken og i tolvfingertarmen.
Forekomst av magesår i Norge
     Ca. 10% prosent av befolkningen i Norge vil utvikle magesår i løpet av livet.
Årsaker til magesår
     Tidligere trodde man at magesår gjerne var et resultat av stress. I nyere tid har man et mer sammensatt bilde av årsakene til magesår: Den vanligste årsaken til magesår antas å være en infeksjon med en bakterie som kalles Helicobacter pylori på fagspråk. Helicobacter pylori (Hp) er en bakterie som ofte finnes i slimhinnen i magesekken. En infeksjon med Hp er den mest vanlige årsaken til magesår som igjen fører til smerter i magen.
Man kan også få magesår av betennelseshemmende medisiner. Ved smerter i magen på grunn av magesår blir det blir ofte etset hull på blodårer i såret, som oppstår og kalles blødende magesår.
Symptomer - Magesår
     Symptomene for magesår kan variere fra dag til dag og fra tid til tid på døgnet. Det vanligste er smerter i magen og disse lindres ved å innta næring eller ved å ta syrenøytraliserende produkter(antacid). Siden folk flest spiser regelmessig kan symptomene for magesår og smerter i magen komme og gå. Sure oppstøt og halsbrann er svært vanlig, og 85% av alle nordmenn opplever dette på et tidspunkt i livet . Mange opplever å våkne om natten på grunn av smerter i magen. Ved blødende magesår kan man også være blek, slapp, svimmel og forvirret på grunn av blodmangel.
Forebygging av magesår
     Unngå stress, røyking og medisiner som antihistaminer (for eksempel paracet).
Hvordan stilles diagnosen magesår
     Først blir det utført en gastroskopi, hvor det stikkes en kikkert ned i magen. Dette er den eneste undersøkelsen som med høy sikkerhet kan påvise magesår. Et bøyelig rør med et montert kamera blir ført gjennom halsen og ned i magesekken, for å se etter tegn og symptomer på sår og arr i magesekken. Blodprøver og avføringsprøver kan hjelpe og avklare om symptomene skyldes bakterien Helicobacter pylori(Hp).
Behandling av magesår og smerter i magen
        Magesår som skyldes den spesielle bakterien(Hp), kan kureres ved bruk av en håndfull forskjellige medisiner (blant annet antibiotika) tatt som en kur på mellom syv til ti dager. Magesår av annen årsak behandles oftes med en medikamenter som nedsetter produksjonen av magesyre. Alkoholikere og folk som røyker regelmessig, bør vurdere en undersøkelse hvis de opplever symptomene nevnt over. Spesielt ved smerter i magen over tid. 
Alternativ behandling av magesår og smerter i magen
        Homeopatiske midler som for eksempel Licorice (lakrisrot) hevdes å kunne lindre symptomene. Mange pasienter har opplevd bedring ved alternativ behandling. Dette temaet er noe omdiskutert og resultater er ofte personlige anekdoter, men så lenge smertene i magen bedres så skader det ikke å prøve. I Norge er det ofte lang ventetid for å bli henvist til en spesialt, noe som gjør at mange oppsøker alternativ behandling. 
Smerter i magen er ikke til å spøke med, det tror jeg alle som har opplevd slike smerter kan skrive under på. Opplever du smerter i magen og/ eller magesår over lang tid ikke nøl med å oppsøke profesjonell hjelp!

Smerter i magen - Chrons sykdom

Smerter i magen - Chrons Sykdom
ForekomstMellom en til to ut av 1000 personer.
ÅrsakerUkjent. Det spekuleres i at det er en autoimmun sykdom. Med dette reagerer immunforsvaret fiendtlig på pasientenes egen kropp og utvikler en betennelse. Det er med stor sannsynlighet også arvelige faktorer med i bildet.
Symptomer
 Stadig magesmerter som kommer tilbake, ofte diaré, iblant blodig.  Liten matlyst ,vekttap, oppblåsthet, kvalme og brekninger, er også vanlige symptomer. Også andre deler av kroppen kan reagere og vise utvikle forskjellige symptomer gjennom: hud, øyne, ledd – og lever.
ForebyggingDet finnes foreløpig ingen annerkjent måte å forebygge denne sykdommen på. Enkelte alternative behandlere kan hjelpe, men dette er omdiskutert og bygget på personlige anekdoter.

Hvordan stilles diagnosen?
Blodprøver og avføringsprøver tas hos lege, først og fremst for å utelukke andre sykdommer med samme symptomer. Koloskopi (undersøkelse med kikkert på innsiden av tykktarmen) utføres for å se etter betennelse og blødning. Røntgenundersøkelse og ultralyd kan også tas i bruk.
Behandling
 
Kortison og andre medikamenter som for eksempel betennelsesdempende og antibiotika. Det legges  stor vekt på å spise næringsrik mat, følge en balansert diett og mange må ta kosttilskudd med jern, vitaminer og mineraler.
AlternativtHomeopatiske behandlinger skal kunne lindre symptomene; for eksempel midlet Slippery Elm, basert på rødalm. Enkelte har også oppnådd gode lindringer og resultater av naturpreparatet Astaxin.