onsdag 26. februar 2014

Cøliaki? Årsaker, behandling, symptomer, diagnoser og alternativ behandling av cøliaki

Cøliaki

Forekomst av cøliaki
      
 Vanskelig å sette tall på. Det antas at én av 100 nordmenn kan ha sykdommen, men under halvparten av disse har fått diagnosen cøliaki.
Årsaker til cøliaki
        
Arv spiller en viktig rolle, men denne cøliaki ser også ut til å ha sammenheng med andre sykdommer som for eksempel diabetes 1, Downs syndrom, leddgikit, betennelsessykdommer i tarmen eller i skjoldbruskkjertelen.
Symptomer for cøliaki
       
Løs og hyppig avføring, ofte lukter det vondt og har en gråaktig farge. Mange lider av cøliaki uten å oppleve diaré. Andre symptomer for cøliaki er:  Slapphet, tap av vekt,  luft og smerter i magen er andre vanlige symptomer. Benskjørhet er ofte være et tegn på cøliaki, fordi kroppen ikke klarer å oppta nok næring, og næringsinntaket blir redusert. Man kan få cøliaki både i ung og i voksen alder.
Forebygging av cøliaki     Cøliaki er vanskelig å forebygge.
Hvordan stilles diagnosen cøliaki?
     Den eneste sikre undersøkelsen for å påvise cøliaki er å utføre en vevsprøve fra tynntarmen. Denne prøven tas i forbindelse med gastroskopi: Et syltynt, bøyelig rør føres ned i magesekken, og med hjelp av en liten tang inni røret tas en liten prøve fra innsiden av tarmen.
Behandling av cøliaki      Et kosthold uten gluten er det viktigste. Husk også å lese på næringsinnhold og styr unna mat som kan inneholde spor av gluten. Gluten er et protein du finner i svært mange vanlige matvarer, spesielt i korn og kornprodukter. Ved å eliminere all gluten fra kostholdet vil symptomene for cøliaki i de aller fleste tilfeller opphøre og forsvinne helt. Det finnes ingen spesielle medikamenter mot cøliaki. Ved smerter i magen over tid, anbefalles det å oppsøke legehjelp eller annen profesjonell hjelp.
Alternativt behandling av cøliaki
      
En homeopat kan sette sammen midler som enkelte hevder å skulle lindre og begrense plagene.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar