onsdag 26. februar 2014

Magesår? Årsaker, behandling, symptomer, diagnoser og alternativ behandling av magesår

Magesår

Det skilles mellom to hovedtyper magesår: I magesekken og i tolvfingertarmen.
Forekomst av magesår i Norge
     Ca. 10% prosent av befolkningen i Norge vil utvikle magesår i løpet av livet.
Årsaker til magesår
     Tidligere trodde man at magesår gjerne var et resultat av stress. I nyere tid har man et mer sammensatt bilde av årsakene til magesår: Den vanligste årsaken til magesår antas å være en infeksjon med en bakterie som kalles Helicobacter pylori på fagspråk. Helicobacter pylori (Hp) er en bakterie som ofte finnes i slimhinnen i magesekken. En infeksjon med Hp er den mest vanlige årsaken til magesår som igjen fører til smerter i magen.
Man kan også få magesår av betennelseshemmende medisiner. Ved smerter i magen på grunn av magesår blir det blir ofte etset hull på blodårer i såret, som oppstår og kalles blødende magesår.
Symptomer - Magesår
     Symptomene for magesår kan variere fra dag til dag og fra tid til tid på døgnet. Det vanligste er smerter i magen og disse lindres ved å innta næring eller ved å ta syrenøytraliserende produkter(antacid). Siden folk flest spiser regelmessig kan symptomene for magesår og smerter i magen komme og gå. Sure oppstøt og halsbrann er svært vanlig, og 85% av alle nordmenn opplever dette på et tidspunkt i livet . Mange opplever å våkne om natten på grunn av smerter i magen. Ved blødende magesår kan man også være blek, slapp, svimmel og forvirret på grunn av blodmangel.
Forebygging av magesår
     Unngå stress, røyking og medisiner som antihistaminer (for eksempel paracet).
Hvordan stilles diagnosen magesår
     Først blir det utført en gastroskopi, hvor det stikkes en kikkert ned i magen. Dette er den eneste undersøkelsen som med høy sikkerhet kan påvise magesår. Et bøyelig rør med et montert kamera blir ført gjennom halsen og ned i magesekken, for å se etter tegn og symptomer på sår og arr i magesekken. Blodprøver og avføringsprøver kan hjelpe og avklare om symptomene skyldes bakterien Helicobacter pylori(Hp).
Behandling av magesår og smerter i magen
        Magesår som skyldes den spesielle bakterien(Hp), kan kureres ved bruk av en håndfull forskjellige medisiner (blant annet antibiotika) tatt som en kur på mellom syv til ti dager. Magesår av annen årsak behandles oftes med en medikamenter som nedsetter produksjonen av magesyre. Alkoholikere og folk som røyker regelmessig, bør vurdere en undersøkelse hvis de opplever symptomene nevnt over. Spesielt ved smerter i magen over tid. 
Alternativ behandling av magesår og smerter i magen
        Homeopatiske midler som for eksempel Licorice (lakrisrot) hevdes å kunne lindre symptomene. Mange pasienter har opplevd bedring ved alternativ behandling. Dette temaet er noe omdiskutert og resultater er ofte personlige anekdoter, men så lenge smertene i magen bedres så skader det ikke å prøve. I Norge er det ofte lang ventetid for å bli henvist til en spesialt, noe som gjør at mange oppsøker alternativ behandling. 
Smerter i magen er ikke til å spøke med, det tror jeg alle som har opplevd slike smerter kan skrive under på. Opplever du smerter i magen og/ eller magesår over lang tid ikke nøl med å oppsøke profesjonell hjelp!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar