onsdag 26. februar 2014

Forstoppelse? Årsaker, symptomer, diagnose og behandling

Forstoppelse

Forekomst av forstoppelse   Det antas at ca. 20 prosent av befolkningen opplever forstoppelse, enten kronisk eller i perioder. Forstoppelse er mer vanlig hos kvinner enn hos menn.
Årsaker til forstoppelse     Jo eldre du blir, desto større er risikoen for  å oppleve en forstoppelse. Et kosthold med for lite fiber og lite eller ingen fysisk aktivitet vil kunne over tid føre til forstoppelse. Smertestillende medisiner , hjertemedisin, jern, antidepressiva kan også føre til forstoppelse. 
Symptomer - Forstoppelse
    
Sjeldne toalettbesøk, hard avføring og problemer med å "få det ut". Enkelte opplever også smerter i magen og oppblåst mage.
Forebygging
   
Spis fiberrik mat (grønnsaker, grovt brød o.l.), øk det fysiske aktivitsnivåert, og drikk mye vann. Hvis du er dehydrert kan du oppleve både smerter i magen og forstoppelse. Det finnes kosttilskudd som inneholder fiber. Disse anbefalles det og ta før eller under de ulike måltidene.
Hvordan stilles diagnosen forstoppelse?
         
Ved kontakt med lege og informasjon om symptomene.
Behandling av forstoppelse    Her gjelder de samme regler som ved forebygging. Hvis du ikke klarer å inkuldere nok fiber i kostholdet ditt, anbefalles kosttilskudd.
Alternativt behandling av forstoppelse
      Akupunktur og fotsoneterapi skal kunne hjelpe. Det finnes også mange homeopatiske medisiner som skal hjelpe mot forstoppelse, disse får du kjøpt av en homeopat etter en konsultasjon. Tarmskylling er en omdiskutert behandlingsform, men mange sverger til denne og har fått god effekt av dette.
Gode råd mot forstoppelse.
-Start dagen med et stort glas vann med presset sitron eller lime i. Drikk gjerne et glas vann før alle måltider.
-Spis svisker.
- Loppefrø kan strøs over maten. (Kjøp på nettet eller i helsekost)
- Det kan være veldig lurt å prøve å kutte ut melkeprodukter i seks uker – spesielt vanlig søtmelk – for å se om dette hjelper.
- Opplever du kronisk forstoppelse kan det være lurt og ta en undersøkelse for matvareintoleranse og matvareallergi . Det kan være vanskelig å skille mellom disse to, men matvareintoleranse gir gjerne langsommere og svakere reaksjoner enn allergi. Ved en allergi/intoleranse test, vil du kunne få svar i løpet av kort tid.
- Vær obs på at mat som for eksempel havregryn sveler i magesekken og suger til seg veske. Det er da en god ide og drikke mer vann.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar